miercuri, 13 ianuarie 2016

Președintele Băsescu declară: „... ...”?

Noi, basarabenii, am fost cumva deprinși cu declarațiile tari ale Președintelui Băsescu. Într-un articol din cotidianul Timpul din 21.01.2010, întitulat „Proiectul de suflet al lui Traian Băsescu”, 
Dl Președinte reușește să readucă speranța, probabil chiar și în inimile celor mai disperați români din Republica Moldova. Citat din Timpul: “Ne leagă o istorie comuna, avem aceeași limba și aceeași cultură. Românii trăiesc pe ambele maluri ale Prutului... După o perioadă în care bunăvoința noastră a fost pusă la încercare, exista, acum, premisele pentru reconstruirea unei relații bazate pe încredere, solidaritate și năzuințe comune, nucleu pe care nu vom pregeta să-l valorificăm în interes reciproc.”
Acel ”interes reciproc” din 2010, pe care noi, românii dintre Prut și Nistru, îl raportam mai degrabă la faptul că “ne leagă o istorie comună, avem aceeași limbă și aceeași cultură” și că „românii trăiesc pe ambele maluri ale Prutului”, pare a fi cam deplasat în declarațiile, la fel de tari, ale Președintelui Băsescu din ianuarie 2016. O postare din 05.01.2016 pe deschide.md ne prezintă următorul P.S. scris de fostul președinte pe Facebook: „P.S. – De ce ne interesează R.Moldova? Pentru că, dincolo de motivaţia istorică şi culturală, nu vrem la frontiera de Est un guvern susceptibil a fi controlat de Moscova”. Aici, Președintele Băsescu se constată a fi extrem de tranșant, când „motivaţia istorică şi culturală” este lăsată undeva „dincolo”, acordându-i prioritate securității statului român, iar „statul” Republica Moldova este privit ca pe o construcție de „zonă tampon”, uitând probabil despre faptul că „românii trăiesc pe ambele maluri ale Prutului”. Aș vrea să greșesc, dar se pare că politica externă a Președintelui Băsescu, dar și a predecesorilor săi, de la bun început, a văzut necesitatea într-un astfel de stat ca Republica Moldova doar în interes de securitate a statului român, indiferent dacă în RM locuiesc români sau nu.
        Îngrijorarea D-lui Băsescu despre eventuala instaurare la Chișinău a „unui guvern susceptibil a fi controlat de Moscova” pare a fi, cel puțin, bizară, deoarece toată lumea știe că la Chișinău toate guvernele au fost controlate de Moscova, indiferent dacă aceasta se făcea direct sau prin București. Important pentru Dl Băsescu este ca acest stat, Republica Moldova, să existe ca subiect al dreptului internațional și să fie aplicat, la necesitate, în acea calitate de „tampon” la eventualele riscuri de la Răsărit. Acesta este punctul de vedere al D-lui Băsescu, pe care, după cum declară „tare” Domnia sa, citat de unimedia.md într-o postare din 04.01.2016 – „ România a reuşit întotdeauna, cel puţin în mandatele mele, să transmită punctul de vedere către partidele pro-europene”.
Ce totuși îl îngrijorează pe fostul Președinte al României și, eventual, viitorul candidat la această funcție?
În aceeași postare pe unimedia.md mai întâlnim o declarație foarte tare a lui Traian Băsescu: „Dacă mâine în Parlament acest guvern(Guvernul Sturza, n.n.) va fi respins datorită unuia din partidele care se pretind a fi pro-europene, deci partidul lui Lupu, acest om (V. Plahotniuc, n.n.) ar trebui evacuat din Republica Moldova”. Chiar așa? Pentru că nu se votează pentru o persoană (fie ea și Sturza, fie ea și pe placul Dlui Băsescu) să fie, pur și simplu, fără respectarea procedurilor judiciare, „evacuată” din RM o altă persoană (fie ea și Plahotniuc, fie că nu place nu doar Dlui Băsescu, dar la foarte mulți, inclusiv și mie)? Se pare că o astfel de declarație este exagerat de tare, dacă nu ne mai trebuie nici democrație, nici justiție pentru a asigura statalitatea RM. O astfel de declarație pare să vină dintr-o stare de agonie. Dl Băsescu, cu tot anturajul său, cunoaște bine că RM, cu Plahotniuc sau fără de el, poate fi salvată doar prin implementarea imediată a Acordului de asociere cu UE, ceea ce va asigura premisele necesare pentru UNIREA Republicii Moldova cu România. Aici se pot da peste cap toate planurile de securitate, dar și de revenire la Cotroceni a Dlui Băsescu.
Această stare de agonie a Dlui Băsescu pare a fi pe atât de gravă, pe cât de penibilă se constată a fi asmuțirea pretinșilor experți de la București, gen Iulian Fota, fost consilier prezidențial, asupra Dlui Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal, partid care, după lovitura aplicată de către I.Roșca Mișcării de Eliberare Națională, a reușit să consolideze și să întărească electoratul UNIONIST-PRO-ROMÂN.

        Ce totuși îl îngrijorează pe fostul Președinte al României Traian Băsescu?
Sursa: Arcadie Calaraș, pedagog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu