marți, 21 noiembrie 2017

De ce Chirtoacă nu trebuie să-și dea demisia


#însemnare luni 20 noiembrie 2017

În privința referendumului eșuat voi scrie unele lucruri despre care s-a vorbit public mai puțin:
1. Unii "analiști" și "jurnaliști politici" cer lui Chirtoacă "să-și dea demisia și să plece cu demnitate". Ei spun că astfel vor avea loc alegeri anticipate și "vor fi date peste cap toate calculele lui Plahotniuc". Cu toate că această cerință este răspîndită în mass-media, e incorectă:
a) alegeri în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) nu vor avea loc, deci în gestiunea orașului nu se schimbă mare lucru
b) la alegerile locale concomitente din 10 localități PAScuDA nu au avut niciun candidat, de unde ei au pretenția că ar putea cîștiga primăria Chișinăului?
c) chiar și dacă ei cîștigă primăria, ce ar putea face un singur primar cu o justiție care este cum este și echipele (extrem de) limitate pe care le au? făcînd alianță în CMC cu PD sau cu PSRM?
De fapt, cam aceiași "stricători de planuri ale lui Plahotniuc" cu 2 ani în urmă doreau un "președinte ales de tot poporul". Și în rezultat l-au făcut pe Dodon președinte.
2. Au luat (încă) o corecție și cei ce se socot "deștepții și salvatorii Chișinăului" (de la Tofilat la Pașa, de la Chironda la Sprînceană) căci chemau alegătorii la referendum iar unii dintre ei candidau deja la funcția de primar... Referendumul din 19 noiembrie 2017 a eșuat cu toate că Dodon a utilizat toată "artileria grea". Acești LOOSERI (Lideri de Opinie Online, Savanții și Excepționalii Republicii Independente) măcar conștientizează care era să fie prezența la "referendumul lor" din 2016?
3. Mulți trec cu vederea alegerile locale concomitente. Dacă aceste alegeri erau alegeri în 10 circumscripții în sistemul mixt de vot, PD obținea TOATE cele 10 mandate! Va fi extrem de greu pentru unioniști la alegerile parlamentare din 2018 (dar și pentru unii pro-europeni care se cred "pe val"). Totuși, o speranță rămîne sesizarea PL la Curtea Constituțională care ar invalida trecerea la sistemul electoral mixt.
4. Printre "pro-europeni" este un optimism suspect, ei cred pro-rușii deja îngropați. Nu e cazul:
a) la referendum nu s-au prezentat mulți oameni care erau siguri de rezultat și nu considerau necesar să se deplaseze; care n-au auzit de referendum; care de obicei nu votează la alegeri locale; care au putut crede că e o nedreptate la mijloc... Eu cred că mulți dintre ei erau pro-ruși, nu persoane care au boicotat activ. Acest lucru nu are cum să se repete la alt tip de alegeri.
b) nu poate fi luat serios în considerație sondajul IRI care arată că "pro-europenismul" în RMoldova a făcut în 6 luni un salt de 7% (de la 42% la 49%). Schimbări de această magnitudine pot avea loc doar în cadrul unor cataclisme (sau greșeli tehnice). Pentru mine acel sondaj e dubios.



Sursa: Vasile Calmațui

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu