miercuri, 25 ianuarie 2017

Manifestul lui Alexandru Ioan-Cuza, către Țară.



Această zi este una din cele mai însemnate din istoria noastră!
Eu,  Alexandru Ioan-Cuza I,
cu mila lui Dumnezeu şi voinţă naţională, Domn al României, revin în fața voastră pentru a vă reaminti că UNIREA trăiește, dar ea trebuie făcută.
Iubiţi frați și dragi compatrioţi, eu vă doresc pace și fericire, multă cugetare în țintirile noastre spre Marea UNIRE.
Pentru ca acest mare ideal să aibă drept rezultat fericirea noastră și a întreg neamului românesc, sfătuiesc şi îndemnăm pe toţi  conaționalii Noştri de orice stare şi condiţie ca să uite dezbinările şi urile trecute. Numai pacea dintre noi, numai iubirea între fiii aceleaşi țări şi naţii, numai o deplină armonie între toate clasele societății, întrunind aşa toate puterile, poate să ne întărească.
Guvernarea şi poporul, mână în mână, să ridicăm Patria noastră din căderea în care au adus-o nenorocitele întâmplări ale trecutului.
Misiunea  Noastră, deşi frumoasă, este mare şi foarte grea!
Nu o vom putea împlini, dacă lângă noi vom avea trădători, care nu vor fi aflați, mancurți care nu cunosc istoria neamului românesc, dezbinări făcute în cele mai grele momente ale vremii, funcţionari mari şi mici cu interese ascunse, delegați ai poporului care scornesc și vă mint, legea curată ce nu stă în capul mesei.
Necăjit norod și voi cei care stați la straja acestui pământ, Vă poruncesc să fiți uniți, luptați până la ultima picătură de sânge, nu lăsați ocupanții să vă doboare, fiți puternici și credincioși, astfel veți putea face o dată și pentru totdeauna UNIREA!
O Limbă vorbim, o Națiune suntem, o Țară să fim!
UNIȚI pentru UNIRE!
(semnat)                  Alexandru Ioan I.

Ministrul secretar de Stat, (contrasemnat)                V. Alecsandri.
N.B. Acest discurs este actualizat în condițiile zilelor de astăzi. Realizat de Ion Purice, citit la 24 ianuarie 2017 în fața bustului lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu