joi, 8 septembrie 2016

Casa lui Nicolae Sulac la 80 ani

”Nu vreau monument bogat, doar un fir de liliac să mi-l răsădiți la cap...”

 Nicolae Sulac s-a născut în data de 9 septembrie 1936, în satul Sadîc, județul Cahul, România Mare, astăzi, ar fi împlinit 80 de ani.
Recent, dintr-o dorință interioară a sufletului meu și a patrimoniului național pe care l-a lăsat Regele muzicii populare din Basarabia am făcut o vizită pe meleagurile unde a locuit Marele Maestru.
  În Sadîc, un sat frumos de la Sudul Basarbiei la intrarea în localitate se găsește Casa-muzeu ”Nicolae Sulac”, el a locuit aici până la vârsta de 11 ani, apoi a mers la o casă internat.

Starea ei este deplorabilă însă durerea mea are câteva aspecte:
-Casa-muzeu se află în gestiunea fundației ”N.Sulac” şi nu a Primăriei, unde nimeni nu mai are grijă de casă.
-O parte din vină o poartă și familia, cât de greu nu ți-ar fi și cât de departe, dar o dată în an poți veni cu o echipă de oameni pentru a face ordine.
-Autoritățile locale, Primăria și de ce nu Școala care-i poartă numele. Foarte simplu foștii și actualul primar putea să intervină, măcar, măcar o dată în an să găsească o echipă de oameni cumsecade, bătrâni, tineri, elevi și să salubrizeze tot terenul pe care este întinsă casa părintească.
-Ministerul culturii prin diverse reportaje, sesizări, plângeri puteau să intervină și să acorde un câtuși de mic buget pentru a face curățenie și a vopsi geamurile care sunt într-o stare jalnică, imaginile vor confirma acest lucru.
Păcat, păcat, păcat!!!

SOLUȚII?!
Casa-muzeu să rămână sub jurisdicția APL Sadîc.
Ministerul Culturii să aloce bani pentru rezolvarea problemei din satul de baștină. Tot Ministerul, de ce nu, să ofere un spațiu pentru a fi creat Muzeul ,,Nicolae Sulac”, poate chiar și în cadrul Palatului Național ,,Nicolae Sulac”. Un aport deosebit îl poate avea rudele și fiica Doina Sulac, donând diverse obiecte și lucruri dragi muzeului.

Desfășurarea unei Campanii naționale de susținere a Patrimoniul Național, Nicolae Sulac.





















































































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu