duminică, 25 octombrie 2015

DIFERENŢA ÎNTRE REFUGIAT ŞI MIGRANT

La nivelul Uniunii Europene se vorbeşte tot mai mult despre o criză a migranţilor, deşi problema internaţională este cea de protecţie a refugiaţilor. 

    Există diferenţe simţitoare între migrant şi refugiat sau între persoana care primeşte statutul de imigrant şi cea care primeşte statutul de refugiat. Orice refugiat este un migrant dar nu orice migrant este şi refugiat.
Refugiatul este acea persoană care imigrează din propria ţară spre o nouă patrie din motivele pericolului unei morţi iminente, generat de război, acţiuni militare ori insurecţii teroriste, cum este acum cazul Siriei, care este asaltată militar de către combatanţii ISIS (Statul Islamic din Irak și Siria), o grupare teroristă ce omoară fără nici cea mai mică urmă de respectarea a drepturilor omului adulţi şi copii, fie pentru că nu respectă mişcarea ISIS, fie pentru că, în general, sunt creștini.
Imigranţii sau migranţii sunt sunt acele persoane care îşi părăsesc ţara datorită condiţiilor vitrege de trai şi a sărăciei, încercând să îşi refacă viaţa într-o altă ţară, mai bogată.
De altfel, pentru refugiaţi există tratate internaţionale care statuează atât protecţia acestora cât şi obligaţia ţărilor de a le acorda azil. Pentru ei, în România  există chiar un Înalt Comisariat ONU pentru protecţia refugiaţilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu