marți, 21 ianuarie 2014

Discriminarea din USMF


    Încă 100 de metri și voi fi cu actele în regulă, medic în Sănătate Publică. Inițial gândul meu de aici pornește. De multe ori menționez, 6 ani au trecut ca 6 luni, la momentul actual vor fi 8 ani ca 8 luni.
  Trecură ani frumoși, dar condimentați,cu urcușuri și coborâșuri, însă este important odată pornit la drum trebuie să răzbați, să ajungi la final şi să încerci să nu-ţi fie niciodată frică să faci ceva.
   Fiind student al facultății Sanatate Publică, nu eram singur, ci o mână bună de oameni care eram adesea trecuți cu vederea... cred că intenționat. Condimentarea consta în discriminarea  multor profesori medici, conferențiari, asistenți universitari, doctori care ne palpau pe rănile sovietice demult cicatrizate. Adresara dumnealor era ceva de genul : ,, ce an sunteți, aaa... voi ăștia care veți fi medici șăfi și directori, voi ăștea de la sănitarie, ăștea care controlează, sanepidul, sanpistanția, de la prevenție”, etc. Parcă nu știau că exista facultatea Sănătate Publică, parcă nici nu au auzit de ea,o faceau pe ,,neznaiu”. Mă întreb: oare nu se întruneau la ședința catedrei (chirurgie, terapie, urologie,  fiziopatologie ș.a),  ,,la volantă”,  la adunarea șefilor de catedre, în sala senatului toti prorectorii, decani, șefi de studii, conferențiari ???
   Discrimianarea nu se oprește aici, mai există între facultăți: Medicină Generală, Sănătate Publică, Farmacie și nemijlocit cei mai  pompoși, Stomatologie – vedetele USMF- ului; între studenții din RM, din Transnistria, vorbitorii de limbă rusă, arabi, bulgari, indieni, israelienii, etc.
  
   Dar pe mine mă interesează cel mai mult colegii mei de la Sănătate Publică, oare tot așa sunt numiți, tot așa o pățesc ???



P.S.: În țările dezvoltate accentul se pune pe profilaxie, promovare, prevenție însă la noi are tendință de a dispărea Sănătatea Publică...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu