S-a încheiat Congresul V al PL, dar spiritele rămân încinse: unii încearcă să acrediteze ideea că Mihai Ghimpu a plecat prea târziu, că Dorin Chirtoacă trebuia să fie președinte încă atunci când era primar al celui de-al doilea oraș românesc și a făcut ce a știut el mai bine – a înfăptuit Unirea, transformând Chișinăul într-o citadelă anticomunistă.
Oare chiar e atât de principial cine a fost la conducerea PL în situația când capitala era încolțită, pe de o parte de către Dodon și de alta - de către premierul Filat care în calitatea sa de prim ministru nu lăsa în bugetul municipal decât strictul necesar, deși defalcările Chișinăului atingeau cota de 70-80 la sută? Nu, firește. Dorin și Mihai au împărți această povară a gestionării unui oraș.
Exista, evident, pericolul ca Dorin, la vârsta-i tânără să se sufoce, mai ales când urmașii din umbră ai lui Voronin ocheau să pună gheara pe tot ce a mai rămas de cumpărat la un preț de nimic în Chișinău. Fenomenul e viu și astăzi.
Atunci, în calitatea sa de președinte al PL și conducător al grupului deputaților liberali din parlament , Mihai i-a spus tranșant lui Platon să nu se bage în terenurile și imobilele din Chișinău pentru că va avea de a face cu el.
Președintele PL, jurist fiind, examina nopți în șir dosarele, ajutându-l pe Dorin, sugerându-i cele mai bune soluții pentru a ține piept acestei armate de corupți. Nu insist asupra exemplelor care sunt câtă frunză și iarbă.
Ce i-a rezervat Mihai lui Dorin? El l-a spus să se deplaseze cât mai des la București, Bruxelles, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și să negocieze acordarea creditelor pentru că orașul sărăcit trebuia dezvoltat.
Dorin asta a făcut. A trimis un angajat permanent la BERD pentru a stabili contacte permanente cu experții, pentru a identifica posibilități de finanțare a anumitor proiecte.
Cine nu știe că, dacă nu era demis ilegal, după proiectul Scării Cascadelor cel mai reușit realizat de către municipalitate în cei 9 ani de când se află la cârma Primăriei Chișinău, Chirtoacă a început realizarea următoarele sale proiecte, și anume modernizarea transportului public, prin procurarea a 200 de troleibuze noi, inclusiv și vehicule fără fir, pe baterii. Proiectul are o valoare de circa 20 de milioane de euro. Chirtoacă a modernizat arterele de circulație printre care bulevardele Ștefan cel Mare și Negruzzi, străzile Alecsandri, Tighina, Alexandru cel Bun, 31 August .
Chirtoacă mai avea în plan reconstrucția rețelei de apă și canalizare, inclusiv a stației de epurare, în valoare de 63 de milioane de euro; managementul deșeurilor solide la standarde europene în valoare de 24 milioane euro și izolarea termică a școlilor, spitalelor, grădinițelor precum și a blocurilor locative, care conform declarațiilor edilului vor costa 25 milioane euro - prima tranșă, 500 milioane euro - valoare totală a proiectului pe 20 de ani de implementare.
Cu cine a discutat Dorin aceste proiecte și cum avea să le facă față dacă își mai asuma și dificila sarcină de a conduce un partid? A avut nevoie de sfatul lui Mihai și acesta i l-a acordat. I-a înlăturat de la treucă pe toți cei care au spart fracțiunea pentru bani și posturi, nepermițându-le să spargă și partidul.
Sau, îmi poate explica cineva prin ce miracol a fost privatizat de către Filat aeroportul Chișinău? S-a făcut cu consimțământul tacit al unor ex-comuniști care au râvnit bani și funcții ei pretinzându-se liberali.
Incontestabil, meritul cel mai de seamă al lui Mihai Ghimpu constă în faptul că a menținut parcursul european al R.M. Atunci, emisarii lui Putin de peste Nistru, invitați la comanda lui Dodon au ridicat mâna asupra lui și nimeni nu a fost identificat și condamnat până acum.
Am asistat atunci la o sacrificare a PL și la neadmiterea alegerilor anticipate care l-ar fi adus la putere pe Dodon și toată clica lui printre care și actualii pro-europeni rătăciți.
Cine va uita faptul că fără a-i anunța pe Filat și Lupu președintele interimar a elaborat decretul privind ocupația sovietică și a venit la piatra din PMAN care nici până acum nu a mia fost înlocuită cu un monument care ne-ar consacra drept europeni unioniști autentici , dar nu flecari.
Greșesc enorm cei care susțin că Mihai Ghimpu s-a cramponat de putere. El era gata să cedeze Puterea în numele Unirii celor două state românești, adevăr pe care-l cunoaște mai bine ca nimeni alții președintele Băsescu.
El trebuie să curme marile neadevăruri care se spun despre Ghimpu. Mihai și-a făcut și își face în mod onest datoria de român.
În raportul prezentat congresului, Ghimpu a spus între altele: PL-ul nu a făcut doar promisiuni, dar și fapte concrete. Noi, liberalii, am luptat pentru dreptatea românească[...] Ultimul mandat al meu de președinte ar fi trebuit să fie unul din cele mai ușoare, dar n-a fost să fie. Va veni timpul când cetățenii vor înțelege. Noi luptăm pentru neam și țară, pentru oameni. Iată care este diferența dintre noi și ceilalți.
Deci, în aceste momente ale grelelor încercări prin care trece neamul românesc să lăsăm țara și pe Eminescu să ne judece după cum spunea marele Grigore Vieru.
Sursa:Iurie Chirinciuc
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu